Viniču vyhovujú slnečné dni, horúčavy však môžu priniesť chorobu

05.07.2012 Trebišov

Malá Tŕňa 5. júla (TASR) - Výkyvy počasia sledujú pozorne aj vinári. Tokajská oblasť na východe Slovenska bola doteraz pred pohromami počasia uchránená. Pre TASR to skonštatoval vinohradník najväčšieho producenta tokajských vín na Slovensku Ján Šandor, ktorý pracuje pri vinohradoch v Malej Tŕni (okr. Trebišov). "Zatiaľ to vyzerá tak, že je to sľubné, nie je ani tlak infekčných chorôb," zhodnotil.

Hrozno je teplomilná rastlina, tokajskej oblasti vyhovujú viac slnečné dni. "Je stále lepšie, keď je počasie slnečné, ako je daždivý rok," povedal Šandor. Leto je však dlhé, môžu prísť búrky. "Zatiaľ ešte nemôžem hovoriť o dobrom roku, to by som bol utopista."

Vo vinohradoch momentálne robia "zelené práce", ako je nastrkovanie letorastov, či vylamovanie zálistkov. Okrem počasia si vinič pýta aj chemickú ochranu. "Doteraz to bol taký najbujnejší rast viniča, teraz sa začne rast bobúľ," priblížil vinohradník.

Horúčavy prospievajú nebezpečnej chorobe viniča - múčnatke. "Múčnatka znáša vysoké teploty, aj 30 a 35 stupňov, preto musíme robiť preventívne postreky," upozornil vinohradník. Dosiaľ vinohrady v Malej Tŕni tlak infekčných chorôb obchádzal. "Nemôžeme sa však spoliehať na nejaké náhody, lebo by sme prišli o celú úrodu," zhodnotil Šandor.

Najväčší slovenský producent tokajských vín mal vlani bohatú úrodu. Predtým sa vydarila aj v rokoch 1999 a 2000.
 

Vyberte región